Osteopathie is een manuele behandelingsmethode die steunt op een goed onderbouwde kennis van anatomie, neurologie, fysiologie en pathologie. Hierbij wordt het lichaam als één geheel beschouwd en tracht men de disbalans in het lichaam te herstellen. Er wordt gewerkt aan de oorzaak van de klachten in plaats van het bestrijden van de symptomen.
Osteopathie richt zich op 3 verschillende systemen binnen het lichaam:
Deze 3 systemen hebben elk het doel om het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Ze zijn onderling met elkaar verbonden. Indien er zich een probleem of beperking voordoet in één systeem, kan dit invloed hebben op een ander systeem. Hierdoor raakt het evenwicht in het lichaam verstoort. Zo ontstaat er een disbalans wat na verloop van tijd kan leiden tot verschillende klachten.
Als osteopaat bekijk je het dier in zijn geheel. Alleen al naar het dier kijken, kan je een hoop informatie opleveren. Verder wordt er gekeken hoe het dier zich beweegt, er wordt gezocht naar blokkades en weefselspanning. Het doel is om de mobiliteit in de systemen te herstellen zodat het lichaam van het dier de kans krijgt zich verder terug in evenwicht te brengen.
Wanneer er zich ergens een probleem voortdoet, zal uw dier dit op zijn manier aan u proberen te vertellen. Dit kan zich onder andere uiten in gedragsveranderingen of prestatievermindering.
Hieronder een aantal aandoeningen waarop osteopathie een gunstige werking kan hebben.
Indicaties bij paarden
Indicaties bij honden
Belangrijk te vermelden is dat osteopathie niet alleen curatief maar ook preventief kan gebruikt worden. We kunnen onze dieren niet continu in de gaten houden, wie weet wat ze uitspoken als we er niet bij zijn. Denk hierbij aan uitglijden, zich mistrappen, een tuimeling maken, … . Dit zou na verloop van tijd tot klachten kunnen leiden. Ter preventie en om problemen voor te blijven, raad ik aan om uw hond halfjaarlijks te laten checken. Het voordeel is ook dat de rustperiode na een behandeling minder lang zal zijn en de trainingen sneller terug opgebouwd kunnen worden.
Een behandeling duurt meestal ongeveer 45 tot 60 minuten. Het belangrijkste hierbij is dat ik mijn tijd voor uw dier wil nemen. Voor, tijdens en na een behandeling zijn er een aantal belangrijke richtlijnen die best gerespecteerd worden. Dit zowel voor paarden- als hondeneigenaars. Ik zet ze graag voor u op een rijtje.
Soms is 1 behandeling voldoende, in andere gevallen zijn er 2 of 3 behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te bekomen. Dit is telkens afhankelijk van het paard zelf. Een behandeling werkt ongeveer 6 weken na. In die periode kan u wisselingen ervaren in uw trainingen. Na 4 weken neemt u best terug contact met mij op om de evolutie van uw paard te bespreken. Indien nodig wordt er een afspraak gemaakt voor een vervolgbehandeling. Ter preventie en om problemen voor te blijven, raad ik aan om uw paard halfjaarlijks te laten checken.
Soms is 1 behandeling voldoende, in andere gevallen zijn er 2 of 3 behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Dit is telkens afhankelijk van de hond zelf. Meestal zie ik de honden binnen de 3 à 4 weken terug op controle om een goede opvolging te kunnen garanderen. Preventief raad ik aan om uw hond halfjaarlijks te laten checken. Indien er sprake is van een probleem, aandoening, sporthond, senior, ... zie ik honden meerdere keren en op regelmatig base.
Copyright © Osteopathie voor Dieren. Alle rechten voorbehouden